Vapauden perustuslaki

Suomen nykyinen perustuslaki kaipaa muutosta: yksilönvapaus ei ole turvassa poliitikoilta ja byrokraateilta nykyäänkään. Friedrich Hayek jo kirjoitti kirjan The Constitution of Liberty. Hän ei kuitenkaan mielestäni mennyt tarpeeksi pitkälle. Myös Milton Friedman ehdotti lisäystä USA:n perustuslakiin, joka olisi taannut sopimusvapauden. Sopimusvapaus on toki tärkeä, mutta sen lisäksi tarvitaan myös kehollisen itsemääräämisoikeuden ja yksityisen omistusoikeuden takaamista.

Nuo perusvapaudet eivät kuitenkaan ole turvassa, jos valtio saa vapaasti säätää lakeja ja tulkita perustuslakia itse vapaasti. Edes perustuslakituomioistuin ei takaa vapauden säilymistä: tästä USA on varoittava esimerkki: siellähän korkein oikeus on tulkinnut perustuslakia niin, että kaikenlaiset sosialistiset ja konservatiiviset lait ja hallitukset toimet ovat lainmukaisia. Tarvitaan siis kansalaisen oikeus kumota tavallinen laki perustuslainvastaisena. Jokaiselle yksilölle tulee antaa oikeus kumota laki perustuslainvastaisena, koska muuten yksilönvapaus on vaarassa. Jo Ayn Rand kirjoitti, että yksilö on pienin vähemmistö. Yksilö voisi kumota lain myös muuten vastenmielisenä. Tässä on toki ongelmana se, että myös tarpeellisia lakeja kumottaisiin. Tuloksena voisi olla se, että tavallisia lakeja ei jäisi jäljelle lainkaan. Tuo ei kuitenkaan olisi suuri ongelma, koska perustuslaki antaisi jo takeet yksilönvapaudelle ja koska hallitus voisi toimia perustuslain mukaan tarvittavissa asioissa, joita toki olisi nykyistä vähemmän.

Halukkaat voisivat myös perustaa omia yhteisöjä ja tarvittaessa myös valtioita, jotka säätelisivät enemmän kuin vapauden valtio. Pitäisi siis olla oikeus erota valtiosta. Teoriassa voisi ajatella, että separatismia ei tarvittaisi, kun liberaali valtio olisi olemassa ja vapaus olisi perustuslailla taattu. Käytännössä perustuslakia ei kuitenkaan välttämättä kunnioitettaisi vaan hallitus voisi loukata ihmisten vapautta. Juuri siksi separatismi on vapauden tae.

Kun yksityinen omistusoikeus olisi taattu, ei olisi enää verotusta, jolloin valtio ei voisi paisua nykyisellä tavalla hallitsemattomasti. Valtio rahoitettaisiin vapaaehtoisilla palvelumaksuilla, sakoilla ja valtion omaisuuden tuotolla.

Voi kysyä, mihin valtiota ylipäänsä sitten tarvittaisiin. Minusta ei oikeastaan tarvittaisikaan muuhun kuin ihmisten valtiouskon välineeksi. Niin kauan kuin ihmiset haluavat valtiota, heille on hyvä tarjota sellainen.

Koska useimpien ihmisten on parasta olla vapaita kuin valtion holhouksessa, olisi järkevää toteuttaa vapaus nykyisen valtion sisällä. Toinen vaihtoehtohan olisi se, että ihmisillä olisi oikeus erota nykyisestä autoritaarisesta valtiosta halutessaan. Se olisi minusta kuitenkin huonompi vaihtoehto, koska lähtökohtana tulee olla vapaus. Jos joku kovasti haluaa olla sosialistipoliitikkojen orja, hänellä olkoon oikeus perustaa sosialistinen neuvostotasavalta ja tehdä orjasopimus sen kanssa, mutta kaikkia ihmisiä älköön orjuutettako.

Vapaa valtio ei tietenkään voisi olla nykyisenkaltaisen autoritaarisen Euroopan unionin jäsen, joten Euroopan unionin jäsenyyttä ei kannattaisi kirjata perustuslakiin. Toinen vaihtoehto olisi tietysti se, että koko maailma tai Eurooppa vapautuisi yhtä aikaa, jolloin Euroopan unionista voisi tulla vapautta kunnioittava.

Asevelvollisuus on ristiriidassa kehollisen itsemääräämisoikeuden kanssa, joten asevelvollisuus tulee toki poistaa perustuslaista ja päinvastoin kieltää se perustuslailla.

Ammattipoliitikot ovat yleensä autoritaarisempia kuin keskivertokansalainen, joten suora demokratia saattaisi olla parannus nykyiseen. Lait voitaisiin hyväksyä esimerkiksi yksinkertaisella enemmistöllä kuitenkin niin, että jokaisella asukkaalla olisi veto-oikeus. Toisaalta myös edustuksellinen demokratia voisi toimia, mutta se edellyttäisi kuitenkin perustuslain takaamaa yksilönvapautta. USA:n esimerkki taas kertoo, että sikäläinen perustuslaki ei riitä takaamaan yksilönvapautta, vaikka liberaalit perustajat halusivat uskoa niin. Sinänsä en pidä demokratiaakaan välttämättömänä vaan vapaa markkinatalous voisi toimia jopa paremmin ilman poliittista demokratiaa. Koska Suomessa kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista kannattaa demokratiaa, sitä kannattanee tarjota heille.

MattiL
Liberaalipuolue Helsinki

Liberaali, panarkisti, utilitaari, transhumanisti, vapaa-ajattelija, edistyksellinen, egalitaari, piraatti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu