Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Kansallissosialismi elää ja voi hyvin

 • Adolf Hitler
  Adolf Hitler
 • Osmo Soininvaara
  Osmo Soininvaara
 • John Maynard Keynes
  John Maynard Keynes
 • Jyrki Katainen
  Jyrki Katainen

Natsi-Saksan sosialismi oli paljon muutakin kuin verotusta. Äskettäinen uusliberaali sosialismi oli lähinnä verotusta mutta natsi-Saksa oli todellista komentotaloutta. Natsi-Saksa oli samalla tavalla sosialistinen kuin Neuvostoliitto ja siellä oli samanlainen suunnitelmatalous. Muodollinen yksityisomistus oli tarkoitettu rauhoittamaan konservatiiveja. Siinä mielessä kansallissosialistit olivat viekkaampia kuin muut sen ajan marxistit, jotka pelottivat konservatiiveja kansallistamisvaatimuksillaan. Adolf Hitler sanoi: "Miksi kansallistaa teollisuus, kun voi kansallistaa ihmiset?" Käytännössä yksityinen omistusoikeus oli vain paperilla ja muodollinen yksityinen omistaja oli vain samanlainen johtaja kuin Neuvostoliitossa.

 

Kansallissosialistit olivat siis sosialismin edelläkävijöitä, joiden jalanjäljissä sosialistit kulkevat edelleenkin. Nykyisin sosialistit ovat yleisesti luopuneet eksplisiittisistä kansallistamisvaatimuksista vaan vaativat sen sijaan kireämpää sääntelyä ja verotusta. Yksityinen omistusoikeus muuttuu sitä ontommaksi, mitä kireämmiksi sääntely ja verotus käyvät.

 

Myös vihreät kuten Osmo Soininvaara ovat harmitelleet Suomen yksityisen omistusoikeuden vahvuutta, joka estää vihreitä pyrkimyksiä. Kansallissosialistit olivat eläintensuojelun ja ympäristönsuojelun edelläkävijöitä. Kansallissosialistit ja vihreät kuuluvat samaan aateperintöön, joka halveksuu teollista elämäntapaa ja ihannoi keskiaikaista maatalousyhteiskuntaa. Tuon tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sosialismia, jota sekä kansallissosialistit että vihreät kannattavat.

 

Kansallissosialistit olivat myös keynesiläisyyden edelläkävijöitä. John Maynard Keynes kirjoitti pääteoksensa General Theory of Employment, Interest, and Money saksalaiseen esipuheeseen, että hänen teoriansa soveltuu helpommin totalitaarisen valtion oloihin kuin vapaan kilpailun ja paljolti laissez fairen. Viime aikoina keynesiläisyys on taas tullut kovasti muotiin. Kansallissosialistit rahoittivat keynesiläistä elvytyspolitiikkaansa juutalaisten, erityisesti kapitalistien ja valloittamiensa kansojen omaisuutta anastamalla. Länsimaissa juutalaisilta anastaminen ja valloittaminen eivät ole enää kovin hyvässä huudossa mutta kapitalisteilta anastaminen on edelleen suosittua kuten Jyrki Kataisenkin hallituksen ohjelmasta käy ilmi. Pääomaverotuksen kiristäminen on nykypäivän sosialismia. Hyvätuloisilta eli porvareilta anastaminen kireämmän verotuksen muodossa on myös suomalaista sosialismia.

 

Adolf Hitlerin kuva: Bundesarchiv, Bild 183-S33882 / CC-BY-SA

 

Osmo Soininvaaran kuvan tekijä on Teemu Rajala

 

Jyrki Kataisen kuvan tekijä on Euroopan kansanpuolue ja rajaaja User:Hydrox.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Sekoitat tässä vain sen, että kriisitilanteissa, kuten sodan aikana, kaikki valtiot siirtyvät suunnitelmatalouteen eli komentotalouteen.

Matti Linnanvuori

Miten niin sekoitan? Tuo on kyllä hyvä huomio mutta ei kai ristiriidassa sanomani kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansallissosialismi ei pelkästään sallinut "yksityistä" suurteollisuutta, vaan se salli myös ruohonjuuritason yritystoiminnan. Neuvostoliittolainen sosialismi meni taloustotalitarismissaan paljon pidemmälle. Kansallissosialismi on talousteoreettiselta kannalta katsottuna pitkälti samaa kuin suomalainen sosialidemokratia sen alkuperäisessä dogmaattisessa muodossaan.

Käyttäjän PetriFriman kuva
Petri Friman

Adolf Hilter vieraantyi sosialidemokraattisesta ihannoinnista ollessaan alle kahdenkymmen ikäinen havaitessaan juutalaiset sosiaalidemokraattisten tai niihin rinnastettavien organisaatioiden johtajiksi, lisäksi tiedotusvälineissä oli liikaa sosiaalidemokraatteja.

Adolf Hiltler kirjoitti jo varhaisessa vaiheessa muistiinsa kaikkien sosiaalidemokraattisten toimijoiden nimet, sillä hän ennakoi tulevaisuuden tuovan muutoksia saksalaiseen yhteiskuntaan.

Toisaalta hänen poliittiset käsityksensä alkoivat hahmottumaan Wienin vuosina ja ensimmäisen maailmansodan lopputulos ja rauhanehdot voimistivat hänen käsityksiään hyvästä yhteiskunnasta Saksan kansalle. Adolf Hitlerin mielestä parlamentarismi silloisessa muodossaan oli täydellisesti epäonnistunut.

Täten tarvittiin uudentyyppinen poliittinen järjestelmä palvelemaan rodullisesti puhdasta Saksan kansaa ja Adolf Hitler tarjosi Saksan kansalle ideologialtaan uudentyyppisen poliittisen ideologian, tilanteessa jossa Saksassa oli suurtyöttömyys sekä maailmanlaajuinen lama kouri myöskin Saksan kansaa. Adolf Hitlerin valtaannousun jälkeen 1933 ei mennyt pitkään kun maassa oli suurtyöttömyyden sijaan täystyöllisyys.

Teollinen Saksa ja Adolf Hilter, yksityisomistus oli sallittu monella teollisuuden alalla. Adolf Hitlerin valtaan nousun jälkeen valtion tilauksia suosittiin myös yksityisessä omistuksessa olevissa tehtaissa. Toisen maailman sodan aikana tehtaissa oli huomattavan paljon sotavankeja töissä eripuolilla Eurooppaa. JNE ;)
http://www.youtube.com/watch?v=8JUWeel2BLo Väittelyn sijasta hyvä kuunnella Puhe vuodelta 1933.

Venäjä/Neuvostoliitto: 1917 jälkeen yksityisomaisuutta kansallistettiin, perustettiin kommuuneja. Neuvostoliitolla oli viisivuotis suunnitelmakaudet. Oli työleirit joihin määrättiin ihmisiä, jotka eivät suostuneet kommunistisen esivallan tahtoon. Miljoonia neuvostokansalaisia kuoli Stalinin kaudella.

Kommuunien tuottavuus oli heikko. Sotilaalliseen voimaan käytettiin viisivuotissuunnitelma kaudella enemmän rahaa kuin Neuvostoliitolla oli varaa. Maan kansantalous ajautui kaaokseen 1989 ja romahti 1991 mennessä. Yksipuoluejärjestelmä yhdistettynä omaisuuden kansallistamisella ei siis toimi, mikäli noudatetaan Neuvostoliiton mallia.

Toimituksen poiminnat