Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Keynesiläisyys on elävä kuollut, joka ei suostu kuolemaan

Lähes kaikkiin esittämiisi väitteisiin on vastattu tämän blogin muissa kirjoituksissa jo aiemmin. (Etenkin virheellisiin väitteisiisi hyperinflaatiosta.) Olemme myös käyneet aivan vastaavia keskusteluita aiemminkin erilaisten libertaarien kanssa, joten tämän keskustelun jatkamiselle ei ole enää syytä. Myös puheet siitä, että eläisimme nyt komentotaloudessa ovat niin todellisuudesta irtaantuneita, että rationaaliseen keskusteluun ei näytä olevan liiemmin mahdollisuuksia. Hyvää syksyn jatkoa!

Lauri

 

Lauri Holapan mielestä siis virheellisiä ovat väitteeni, että hyperinflaatio johtuu liian nopeasti kasvavasta rahamäärästä. Hänen mielestään siis jokaiselle suomalaiselle voitaisiin jakaa heti miljardi euroa ja tehdä jokaisesta miljardööri ilman hyperinflaatiota. Keynesiläisyyden mukaan köyhyys johtuu pelkästään siitä, että libertaarit tms. vastustavat rahan painamista. Holtittoman rahanpainamisen vastustaminen on hänen mielestään ideologiaa eli libertarismia eikä taloustiedettä.

 

En ole puhunut, että eläisimme nyt komentotaloudessa, vaan se oli hänen väärinkäsityksensä.

 

Lauri Holappa on tutkija Helsingin yliopiston The Centre of Excellence in Global Governance Researchissa. Hän on esimerkki siitä, että erinomaista tutkimusta ei saada aikaan vain nimeämällä tutkimuskeskus Centre of Excellenceksi, vaikka se oli ideana.

 

Antero Vuorinen lokakuu 6, 2013 7:11 pm

Linnanvuori on täysin väärässä. On valtion tehtävä hoitaa työllisyyttä.

Mutta sillloin kun valtio epäonnistuu tehtävissään, niin entä jos poliisivoimatkin rahoitettaisiin vapaaehtoisten maksujen avulla silloin kun valtio ei kykene tarjoamaan ihmisten riittävän hyvää palvelua:
http://www.nbcbayarea.com/news/local/Oakland-Residents-Hire-Private-Security-Over-Lack-of-Police-224522491.html

Poliisivoimat voidaankin varmaan vielä rahoittaa muutenkin kuin valtion pakkoverotuksen kautta, mutta kuka rakentaisi tiet, jos valtiota ei olisi?

 

Valtion tehtäväksi ei kannata antaa työllisyyttä, koska valtio ei pysty hoitamaan työllisyyttä järkevästi. Ei ole keksitty mitään tapaa, jolla valtio voisi hoitaa työllisyyttä järkevästi.

 

Yksityiset vartijat ovat toki varteenotettava vaihtoehto valtion poliisille myös silloin, jos valtio kykenee tarjoamaan palvelua. Valtio rahoitetaan toistaiseksi veroin eikä vapaaehtoisin palvelumaksuin, joten on vaikea mitata valtion palvelun hyvyyttä. Vapaaehtoinen yksityinen palvelu olisi todennäköisemmin hyvää, koska sen rahoitus perustuisi vapaaehtoisuuteen ja siksi odotukseen hyvästä palvelusta. Jos tuo odotus petettäisiin, vapaaehtoinen maksu lakkaisi, mikä karsisi huonoa palvelua.

 

Yksityiset voisivat rakentaa tiet ja niinhän ne tekevät Suomessakin jo, vaikka tie olisi valtion tai kunnan. Suomessa suurin osa teistä on jo yksityisteitä. Yksityiset osaavat rakennuttaa ja rakentaa teitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

Ihmismaantieteen luennoilla (TY) Keynes esitettiin 8,5$ minimipalkan esittäjänä, autoteollisuuden lobbarina ja David Harveyn kanssa matalapalkkatöihin pikavipein orjuuttavana kalasatamana.

Kalevalassa on kyse rahan kohtuuttomasta painamisesta. Kesällä 2012 SPD:n politiikot puhuivat järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan Hampurin Rathausilla. Jokaiselta EU:n kansalaiselta on vuosittain useita euroja pois enimmäkseen kaakkoiseuroopassa hallitukselta anastetun väärän rahan painon vuoksi. Yhteensä vilpillä tekaistut summat ovat miljardeja. Jostain syystä Kalevala suosii rahan laitonta tekemistä. Paavo Haavikon lyyrinen "Rauta-aika" ei ole hyvä talousopas.

Anna-Leena Nieminen

Tuo Raha- ja talous blogi on aivan järkyttävä ja jälleen ovat yrittämässä estää totuuden esilletuomista :(

Tässä yksi esimerkki sen kummallisista ja kyseenalaisista näkemyksistä:

    "Jos esimerkiksi valtio onnistuu nykyisissä pyrkimyksissään vähentää velkataakkaansa, seuraa tästä todennäköisesti tulevien sukupolvien nettorahavarallisuuden vähentymistä. Näin ollen tulevat sukupolvet olisivat huomattavasti nykysukupolvia heikommassa taloudellisessa asemassa. Tämän vuoksi valtion velkaantumisen pelosta olisikin syytä irrottautua mahdollisimman nopeasti sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden nimissä."

http://rahajatalous.wordpress.com/2013/05/23/tulev...

**

Ja taas joku kyselee "kuka rakentaisi tiet", sehän on ihan mahdottoman hankala innovaatio ettei yksityiset voisi sitä millään osata :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

" Hänen mielestään siis jokaiselle suomalaiselle voitaisiin jakaa heti miljardi euroa ja tehdä jokaisesta miljardööri ilman hyperinflaatiota. Keynesiläisyyden mukaan köyhyys johtuu pelkästään siitä, että libertaarit tms. vastustavat rahan painamista. Holtittoman rahanpainamisen vastustaminen on hänen mielestään ideologiaa eli libertarismia eikä taloustiedettä.

En ole puhunut, että eläisimme nyt komentotaloudessa, vaan se oli hänen väärinkäsityksensä."

Räjähdin nauramaan..Sinullahan ei ole mitään väärinkäsityksiä Laurin mielipiteistä???

Toimituksen poiminnat