Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Libertarismi on yhteisöllistä ja sosiaalista

  • Harri Kivistö
    Harri Kivistö

Harri Kivistö kirjoitti yksilönvapauksista: "Monille sana signaloi yksilökeskeistä maailmankuvaa, joka joskus ilmenee esimerkiksi libertaareina poliittisina mielipiteinä: koska yksilö on kaiken keskipiste, valtion määräävä ja rajoittava valta tulee mitätöidä, jottei mikään estä kallisarvoista yksilöä tekemästä mitä haluaa."

 

Libertarismeja on monia. Libertaari etiikka voi kyllä olla samalla tavalla yksilökeskeistä kuin Harri Kivistö kirjoitti, jolloin sen tavoitteena on yksilönvapauden tinkimätön kunnioittaminen. Minä en pidä sellaista etiikkaa teoreettisesti kovin järkevänä, koska on vaikea perustella, miksi yksilönvapaus pitäisi priorisoida. Käytännössä tuollainen etiikka kuitenkin toimii aika hyvin. Se liittyy mielestäni anarkismiin, koska valtio tyypillisesti kaventaa yksilönvapautta.

 

Libertaari voi kannattaa myös konsekventialismia eli seurausetiikkaa, jonka mukaan etiikan tavoitteena on yksilönvapauden maksimointi. Tällöin tavoitteena on yksilönvapaus, jota voidaan kuitenkin rajoittaa jollain tavalla, jotta yksilönvapautta ei voitaisi käytännössä kumota. Tällainen etiikka voi liittyä minimivaltion kannattamiseen.

 

Libertarismi poliittisena aatteena voi kuitenkin liittyä myös utilitarismiin, toisenlaiseen konsekventialismiin, jonka mukaan yksilön vapaus tehdä mitä haluaa ei periaatteessa ole etiikan ensisijainen tavoite vaan hyvinvointi tai preferenssien toteutuminen. Libertaarit utilitaarit vain pitävät libertaaria poliittista aatetta parhaimpana tapana toteuttaa utilitarismin etiikkaa.

 

Libertarismi ei myöskään tarkoita sitoutumista yhteisöllisyyden vastustamiseen. Vaikka kannattaisi yhteisöllisyyttä, siitä ei seuraa valtion kannattaminen. Valtio on tietynlainen pakkoyhteisö, joka kaventaa muunlaista, vapaata yhteisöllisyyttä. Libertarismin kannatus kumpuaa siitäkin, että vapaus on vapaan yhteisöllisyyden edellytys.

 

Libertarismi on myös sosiaalinen aate, koska sen vaatima yksilönvapaus toteutuu tyypillisesti yhteisöissä. Sosialistit tyypillisesti yrittävät luoda libertarismista kuvan epäsosiaalisena aatteena, mutta sellainen kuva on valheellinen. Sosialismi näet perustuu käsitteiden sosialismi ja sosiaalisuus sekoittamiseen.

 

Harri Kivistö kirjoitti: "Kun päihdekäyttö menee yli äyräidensä ja alkaa viedä yksilöltä kyvyn tehdä autonomisia ratkaisuja, yhteiskunnan tehtävä on auttaa tämä takaisin jaloilleen." Voin olla tuosta samaa mieltä, jos yhteiskunnalla tarkoitetaan kansalaisyhteiskuntaa. Yhteiskunta on usein samalla tavalla kuin sosiaalisuus sekoitettu valtion kanssa, koska halutaan perustella valtiota selviöllä eli yhteiskunnalla. Sen sijaan en kannata valtion päihdepolitiikkaa, koska se olisi todennäköisesti holhouspolitiikkaa, jolla ei olisi hyviä perusteluja.

 

Harri Kivistö kirjoitti: "Myös muut taloudelliset keskittymät ja yleisesti talousjärjestelmä voivat hyvinkin tehokkaasti orjuuttaa yksilöä." Tuokin on totta, varsinkin jos taloudellisiksi keskittymiksi ja talousjärjestelmäksi tajutaan valtio. Yksityiset taloudelliset keskittymät ja kapitalistinen talousjärjestelmä sen sijaan eivät juuri orjuuta yksilöä. Toki on mahdollista, että joku yksityishenkilö pitää toista orjanaan kellarissaan, mutta se on harvinaista. Samoin kapitalistinen talousjärjestelmä ei ole toistaiseksi vanginnut heroiinin takia ketään, vaikka periaatteessa sekin olisi mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat