Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Psykopolitiikka hallitsee maailmaa

Psykopolitiikka hallitsee maailmaa. Hallitsee se ideologia, joka pystyy vakuuttamaan olevansa normaali, terve, oikeudenmukainen, valtavirtainen ja edistyksellinen. Yksilöllä ei ole juuri mahdollisuutta vaikuttaa politiikkaan, joten hänen kannattaa oman etunsa vuoksi valita poliittinen kantansa sosiaalisen hyväksyttävyyden perusteella.

 

Ideologian leimaaminen epänormaaliksi on tehokas tapa marginalisoida se. Sosialistit ja konservatiivit pystyivät marginalisoimaan klassisen liberalismin leimaamalla sen epänormaaliksi, epäoikeudenmukaiseksi, äärimmäiseksi ja taantumukselliseksi ääri-individualismiksi. Näin politiikkaan jäi enää kaksi valtavirran vaihtoehtoa - sosialismi ja konservatismi. Molemmat kannattavat vahvaa valtiota - vain kannatuksen syyt eroavat. Suomessa ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää vastustaa vahvaa valtiota ja siksi liberalismi on marginaalissa.

 

Rationaalinen ignoranssi merkitsee sitä, että yksilön ei kannata investoida paljon politiikkaan saadakseen tietoa. Tämä näkyy myös vaaleissa ja äänestyksissä: niissä päätökset tehdään yleensä irrationaalisesti. Poliitikot tekevät myös irrationaalisia päätöksiä sen takia, että yhden poliitikonkaan päätökset harvoin ratkaisevat mitään ja että äänestyskäyttäytyminen on irrationaalista. Politiikka on väistämättä irrationaalista sen takia.

 

Rationaalinen ignoranssi on yksi tärkeä syy yksityistää politiikka. Kun politiikka on väistämättä irrationaalista, yksityistäminen on ainoa vaihtoehto rationalisoida politiikka. Yksilöllä on suuri motiivi huolehtia omasta elämästään hyvin, mutta politiikasta huolehtiminen ei ole rationaalista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat