Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Perustelemattomat hallinnolliset päätökset rikkovat lakia ja oikeutta

Suomessa tehdään hallinnollisia ja lainkäyttöpäätöksiä ilman kunnollisia perusteluja, mikä rikkoo hallintolakia ja oikeudenkäymiskaarta.

 

Hallintolain mukaan päätös on perusteltava mutta esimerkiksi lapsen huoltoa koskevia päätöksiä perustellaan vain lapsen edulla, mikä ei ole riittävä perustelu. Lapsen edun pitäisi joka tapauksessa olla päätöksen tavoitteena, joten sellainen perustelu ei anna mitään uutta informaatiota. Sellainen perustelu vain viestii, että sosiaalilautakunta ja käräjäoikeus katsovat tekevänsä oikean päätöksen mutta eivät alennu kertomaan hallintoalamaiselle miksi.

 

Tuollaisen tyhjän perustelun antaminen sotii oikeusturvaa vastaan, koska salatut perustelut voivat olla virheellisiä. Muutoksen tai oikaisun haku on vaikeampaa, jos päätökseen tyytymätön ei saa tietää salattuja perusteluja. Laiton tila on korjattava oikeuskäytännössä lainmukaiseksi.

 

Laissa syyttäjälaitoksesta ei vaadita syyttäjiä perustelemaan päätöksiään, mikä on selvä virhe. Nykyisin syyttäjät eivät asiallisesti perustele syyttämättäjättämispäätöksiään vaan kirjoittavat tyhjän perustelun, että eivät katsoneet olleen aihetta nostaa syytettä. Lakia tulee muuttaa niin, että esimerkiksi syyttämättäjättämispäätökset tulee perustella asiallisesti. Jos perusteluissa on virhe, muutoksen tai oikaisun haku on helpompaa. Oikeusturvaa heikentää syyttämättäjättämispäätösten perustelujen salaisuus, joka antaa syyttäjille mahdollisuuden sallia rikokset.

 

Poliisin ei tarvinnut perustella päätöksiään esimerkiksi esitutkinnan lopettamisesta vanhan esitutkintalain eikä poliisilain perusteella. Se oli selvä puute ja korjattiin asettamalla poliisille samanlainen perusteluvelvollisuus kuin muillekin viranomaisille uudella esitutkintalailla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Millään ei ole mitään perusteita enää, järki jätti jo.
Tätä me harmittelimme naapurin mummon kaa saunan pukuhuoneessa tänäänkin.

Toimituksen poiminnat