Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Kulttuurimarxilaisuus on marxismin suuntaus, joka pyrkii vapauttamaan ihmisen

  • Karl Marx
    Karl Marx

Kulttuurimarxilaisuus on marxismin suuntaus, joka pyrkii vapauttamaan ihmisen kapitalistisesta, vieraantuneesta kulttuurista ja luomaan vapaan, humanistisen, sosialistisen ja kommunistisen kulttuurin. Olen samoilla linjoilla mitä tulee vieraantuneeseen kulttuuriin, vapauteen ja humanismiin. Ihmisten kulttuuri on liian paljon kiinni taloudesta, vaikka talous ei määrääkään niin paljon kuin ihmiset kuvittelevat.

 

Sen sijaan en yhdistä kapitalismia vieraantumiseen juurikaan. On toki totta, että kapitalistinen talous rajoittaa ihmisten elämää, koska se ei pysty yltäkylläisyyteen. Tuo rajoite on kuitenkin talouden väistämätön ominaisuus eikä kapitalismin erityispiirre.

 

Marxistit syyttävät kapitalismia liian paljosta. Kapitalismi on haukkumasana, jolla marxistit pyrkivät leimaamaan ns. kapitalistisen yhteiskunnan kaiken kielteisen. Kapitalismi ei välttämättä johda kaikkeen kielteiseen konservatismiin, vaikka marxistit niin väittävätkin.

 

Kapitalismi on humanismin paras taloudellinen rakenne. Humanismiin kuuluu ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kapitalismi antaa yksilölle vapauspiirin, joka tukee humanismia parhaiten. Ihmisen kehitys vaatii vapautta, jonka kapitalismi antaa parhaiten.

 

Sosialismin ja kommunismin pyrkimykset suunnitella yhteiskunta rationaalisesti merkitsevät käytännössä epävapautta eivätkä vapautta työn orjuudesta. Sosialismi ja kommunismi ovat utopioita, jotka eivät pysty lupaamaansa yltäkylläisyyteen ja vapauteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuo Marxin vieraantumiskäsite viittaa sellaisiin asioihin, kuten työnjakoon. Yhteiskunnalisen työnjaon kysymykset olivat 1800-luvun alussa pinnalla yhteiskuntatieteissä ja yhteiskuntafilosofiassa, koska työnjako oli suhteellisen uusi asia.

Hyvä englannikielinen luentosarja aiheeta ITunes U:ssa
http://deimos3.apple.com/WebObjects/Core.woa/Feed/...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

On huomioitava se, että se on viime kädessä aina MEISTÄ kiinni yksilöinä, hallitseeko raha meitä diktatorisesti vai onko suhde rahaan joustava. Toki varsinkin asuntolainat ja vuokrat sitovat ihmistä elämään jotenkin kapitalismin keskellä, asumisen kalliita kuluja on vaikea pakoon päästä. Mutta muussa arjessa sentään voi vaikka kavereiden, sukulaisten tai naapureiden kesken olla vaikka "kommunisti" aivan niin paljon kuin itse ja vapaasti haluaa ja muut ajatuksen osapuolet hyväksyvät.

Samoin kunnan edulliset tai ilmaiset palvelut, kuten uimahalli, kirjasto jne. tuovat tasa-arvoa ja käytännön sosialismia.

Kapitalismia voi siis monin tavoin mukavasti lieventää, mutta kommmunismiin tuntuu kuuluvan aina PAKKO, mitä historiaan on katsominen.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kapitalismin tai rahatalouden alasajo vaatisi ehkä perustulon, joka vapauttaisi kanslaiset enemmän tekemään sitä, mitä oikeasti tarvitaan, eikä sitä, mistä saa rahaa. Rahanteko kun ei välttämättä saa aikaan mitään erityisen hyvää samalla tapaa kuin ennemmin.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Vauraus perustuu pitkälti ylijäämäenergiaan. Neuvostoliitto sortui silti energiaresurssien puitteessa parhaissa oloissa ikinä orjatyövoiman käyttöön. Kertoo jotakin sen järjestelmän moraalista, taloudesta tai molemmista.

Antikapitalisteilla on taipumus syyttää vapaata vaihdantaa tosiasiallisesti korporatiivisesta sääntelytaloudesta, jossa omistusoikeus on lähinnä illuusio.

Toimituksen poiminnat