Monella Lapin matkailuyrityksellä menee kovaa ja Talouselämä kertoo monen niistä suorastaan vuolevan kultaa. Samaan aikaan lappilaiset matkailuyrittäjät moittivat kuinka työvoimaa ei saada tarpeeksi, mistä saattaa tulla jopa kasvun este. Talouselämän artikkeli osoittaa selvästi, että samalla kun yritysten liikevaihto ja voitot ovat nousseet merkittävästi, ovat työntekijöiden palkat jopa laskeneet. Joten ehkäpä syy on kovinkin yksinkertainen eli palkkataso ottaen huomioon sesonkiluonteisuus ja tarve muuttaa on surkea? Siitä vuollusta kullasta osa pitäisi käyttää osa työntekijöihin.
Suurin piiloyritystuki on se, kun veronmaksajien pussista joudutaan maksamaan alipalkatuille työntekijöille asumis- ja toimeentulotukea sekä muita avustuksia KELA:sta ja Sosiaalitoimistosta.
Kaikille työntekijöille, joiden työaika kuukaudessa ylittää 40 tuntia pitää maksaa vähintään 1.500€:a kuukaudessa. Oli sitten kyseessä pätkä- tai kokopäivätyö. Se estää yrityksiä käyttämästä hyväkseen valtion ja kuntien avustuksia maksamansa pienen palkan lisänä.
Yle uutisoi 19.10. Taloustutkimuksen Ylelle teettämästä kyselystä koskien suomalaisten asenteita minimipalkkaa kohtaan. [1]
Enemmistö suomalaisista kannatti minimipalkan säätämistä lailla, mikä ei ole yllätys kuten ei ollut myöskään se, että työmarkkinajärjestöt pöydän molemmin puolin asiaa vastustavat. Uutisen luettuani halusin puuttua muutamaan seikkaan.
Vasemmistoliitosta on tullut jälleen yksi todellisuudesta vieraantunut aloite. Samaa luokkaa demarien taannoisen nollatuntialoitteen kanssa, joka ei välittänyt pätkääkään mm. opiskelijoiden erityislaatuisesta asemasta työmarkkinoilla.
Vasemmistoliitto vaati tänään puheenjohtajansa Li Anderssonin johdolla Suomeen kymmenen euron lakisääteistä minimituntipalkkaa. Anderssonin mukaan hän on kotonaan vielä asuessaan työskennellyt kuuden euron tuntipalkalla, eikä olisi kuukausipalkalla tullut toimeen itsekseen.
Vasemmistoliitto haluaa Suomeen minimipalkan, 10 euroa tunnilta. Tämä on typerä ajatus ja osuu pahasti nimenomaan matalapalkkaisten nilkkaan.
Markkinataloudessa työstä maksetaan juuri sen verran kuin mikä on tuon työn tuottavuus. Oikea palkka määräytyy sen perusteella, millä hinnalla ihmiset suostuvat tulemaan töihin. Minimipalkan ainoa seuraus on, että alle 10 e / h palkkaluokan työt katoavat. Minimipalkalla ei tule olemaan mitään myönteisiä vaikutuksia kenellekään.
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, Jari Gustafsson, valitteli kauppalehden kolumnissaan hallituksen työllisyystavoitteen karkaamisesta tavoittamattomiin. Hänen mielestään sama on jatkunut vaalikaudesta toiseen. Näin varmasti onkin, mutta hänen ehdottamansa lääke on myrkkyä.
Uusien väylien löytäminen 1500-luvulla merentakaisiin koskemattomiin paratiiseihin mahdollisti kaupankäynnin näiden alueiden asukkaiden kanssa. Afrikan, Itä-Intian ja Keski-Amerikan kansojen kanssa käyty kauppa tuotti alkuperäisen rahakasan nykyiselle kapitalismille, jonka varaan se pystytettiin. Vieraiden maiden asukkaille annettiin kaikenlaista roinaa vastineeksi heidän maansa todellisista rikkauksista. Niinpä kultaa ja muita aarteita alkoi virrata suuria määriä Eurooppaan.
Vasemmistoliitto ehdottaa, että Suomeen säädettäisiin 10 euron minimipalkka. Tämä toki kuulostaa kivalta, mutta kuten yleensä kivojen ajatuksien kanssa, todellisuus on paljon karumpi. Minimipalkka ei suinkaan tarkoittaisi, että kaikille maksettaisiin vähintään 10 euroa palkkaa, vaan että suurimmalle osalle tuota alhaisemmalla palkkatasolla työskenteleville ei maksettaisi enää yhtään mitään.