Perinteiset perheet on ajettu ahtaalle. Säälimätön hyökkäys yhteiskuntamme perusyksikköä vastaan on raju ja häikäilemätön. Milloin punavihreä humppajengi hyökkää rehellisiä perheenäitejä vastaan, milloin vaaditaan veronmaksajia rahoittamaan heidän unelmansa poikien ja tyttöjen sukupuolenvaihdosleikkauksista. Kuplassa on hapot nousseet näemmä pinnalle.
Muistan sen kuin eilisen päivän, kun ensimmäinen lapsemme syntyi. Kun vastasyntyneen itku kajahti synnytyssalissa ilmoille, sisälläni kulki täysin ennen kokematon tunne, väristys ja liikutus siitä, että oma ja vaimoni elämä on nyt peruuttamattomasti muuttunut. Meillä on vastuu pienestä pojasta, hänen hyvinvoinnistaan ja kasvatuksestaan koko loppuelämämme ajan.
Työssäkäyvistä lapsiperheistä ja eläkeläisistä on tullut hyvätuloisia köyhiä. TNS-Kantar julkaisi uusimmassa tutkimuksessaan, että suomalaisten kulutusmenoista peräti lähes 29 % kului vuonna 2016 asumiseen ja energiaan. Ruokaan, ilman ravintola- ja juomakuluja, kulutusmenoista meni enää alle 11 %.
Vastaavasti vuonna 1995 asumiseen ja energiaan kului vain reilut 24 % ja ruokaan 14 % kotitalouksien kulutusmenoista. Ja samaan aikaan kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat yli 30 % Tilastokeskuksen 1990-2012 tehdyn vertailun mukaan.
Suun napsahtaminen auki hämmästyksestä on kiehtova näky. Ihastelin sitä viime vuoden koulutuksissani useita kertoja kertoessani, että voisin vielä jäädä isyysvapaalle. Hedelmällisyys- ja adoptioiän ohittanut nainen! Palaan jäljempänä miten.
Meidän kulttuurissa on edelleen jäänteitä siitä millainen miehen tai naisen/pojan tai tytön tulee olla ja tämä aiheuttaa monille lapsille hyvinkin traumaattisia kokemuksia. Jos lapsi erilaisuutensa takia aistii usein lapsuutensa aikana, että häntä ei pidetä "normaali" tyttönä tai poikana eli ei sovi kulttuurimme asettamaan muottiin, aiheuttaa se hänessä sen, että hän ei kohta tiedä onko poika vai tyttö. Näissä tapauksissa ihminen voi kasvaa jopa niin että kokee olevansa mies naisen ruumiissa tai toisinpäin.
Motoristit koulukiusaamista vastaan -tempaus järjestettiin äskettäin Kauhajoella yläasteella. Eräs tapahtumaan osallistuneista motoristeista muistutti lehtihaastattelussa siitä, että koulukiusaaminen voi aiheuttaa uhrille trauman, joka saattaa vaikuttaa tämän koko loppuelämään. Samalla hän totesi, että kenen tahansa aikuisen tulisi puuttua kiusaamiseen, kun ja jos sellaisen tilanteen huomaa.
”Korkeakulttuurin elinvoimaisuus ja kehitys riippuvat sen kyvystä luoda edellytyksiä uuden sukupolven kehitykselle. Uusi sukupolvi saa persoonallisen kehityksensä perustavat rakennusosat perheestä.”
Koti ja koulu ovat useimmille lapsille elämän kaksi tärkeintä paikkaa. Jotta niiden välinen luottamus ja yhteistyö säilyvät, on koulun kunnioitettava vanhempien ihmisoikeussopimuksiin perustuvaa arvokasvatusoikeutta.
Vanhempien arvokasvatusoikeus koskee myös sukupuoli- ja seksuaalikasvatusta, vaikka sateenkaariliike toista vaatii. Sunnuntaina käytävissä kuntavaaleissa valitaan päättäjät, jotka vartioivat tätä tärkeää asiaa seuraavan neljän vuoden ajan.
Mikä on nyky-yhteiskunnassamme lasten rooli? Entä miten perheitä huomioidaan? Pitääkö perhe-elämää suorittaa? Vaalikoneessakin kysyttiin pitääkö lasten olla uteliaita ja itsenäisiä vai hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia.