Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Kaikki blogit puheenaiheesta Tekijänoikeuslaki

Parodia, meemit ja tekijänoikeus

Nyt kun olen kasannut ajatukseni edelliseen tekstiin liittyen, kirjoitan vähän lisää aiheesta. En ole mikään lakimies, joten tässä voi olla virheitä eikä näitä kannata pitää lakiteknisinä neuvoina sinänsä.

Meemit eivät itsessään ole laittomia.

Meemin tekijä ei välttämättä syyllisty mihinkään muuhun kuin todennäköisesti huonoon huumoriin, mikäli kuvamateriaali on omaa. Toki jos kyseessä on parodia, voi meemi olla ihan laillinen muutenkin.

Meemit eivät välttämättä ole parodiaa.

Sanomisesta ja sen vapaudesta

Suomessahan on sananvapaus. Se vain käsitetään usein väärin: oikeudeksi sanoa tai julkaista mitä tahansa koska on sitä mieltä. Senkin voi tehdä, sillä sananvapaus tarkoittaa että mitä tahansa voi sanoa tai julkaista ja olla mitä mieltä tahansa kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Pointti on tuossa sanassa "ennakolta". Jos sananvapauden nimissä tekee jotain, joka on rikos- tai muussa laissa kiellettyä, seuraamukset tulevat jälkeenpäin. Ihan kuin muutenkin elämässä.

Aamutv:n kiristyskirjekeskustelu, sensuuri ja piratismin aiheuttamat tappiot

Piraattipuolueen vpj. Janne Paalijärvi oli vasta ykkösen aamutv:ssä puhumassa kiristyskirjebisneksestä. Tässä linkki videoon.

Vastauksia Lauri Kairan väitteisiin.

******

Ensimmäiseksi totean, että Kaira on oikeassa, kyse on jakamisesta eikä lataamisesta. Meidänkin tulisi ehdottomasti muistaa puhua nimenomaan jakamisesta. Mutta sitten asiaan.

 

Kaira: "Ne äidin opit on totta, jos pysyy kaidalla polulla ja maksaa sen kymmenen euroa ja ottaa laillisesta palvelusta, niin ei tätä riskiä ole..."

Tekijänoikeuskirjeet täyttävät rikoksen tunnusmerkkejä

Yle uutisoi tänään perheestä, joka oli saanut yksityiseltä tekijänoikeusyhdistykseltä (TTVK ry) tiedon, että perhe oli heidän mukaansa jakanut tuhansia musiikkikappaleita laittomasti internetissä ja että nyt uhkaisi oikeudenkäynti, ellei tuhansien tai kymmenien tuhansien eurojen korvauksista päästäisi sopuun. Syytökset paljastuivat perheenisän ammattitaitoisen selvityksen perusteella täysin perättömiksi, ja TTVK luopui syytöksistään.

Vapauttasi levittää valokuvia saatetaan rajoittaa

Freedom of Panorama on yleinen tekijänoikeuksien rajoitus Euroopassa. Se tarkoittaa, että voit ottaa valokuvan vaikka eduskuntatalosta ja rajoituksetta jakaa tai jopa myydä sitä halutessasi kysymättä mitään lupia. Euroopan unionin oikeudellisten asioiden komitea on tehnyt tekijänoikeuslain uudistamisesta ehdotuksen, jossa Freedom of Panorama rajoitettaisiin vain ei-kaupallisiin käyttöihin.

Järkeä tekijänoikeuslakiin, miten kävi?

Reilu vuosi sitten oli Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely. Aloitteen allekirjoitti yli 50 000 kansalaista ja sen käsittelyä odotettiin innolla. Tarkoitus oli kumota monta turhan innokkaasti säädettyä kyttäyslakia. Ehkä kohta ei poliisin resursseja tuhlattaisi pikkutyttöjen tietokoneiden takavarikointiin.

Tekijänoikeudet somessa

Tekijänoikeudet ovat somen myötä muuttuneet osittain vaikeaselkoiseksi. Olen esimerkiksi itse lukenut yli 300 sivuisen kirjan pelkästään linkittämisen tekijänoikeuksista. Käytännössä tekijänoikeuslakia rikotaan useita kertoja päivässä, mutta käytännössä poliisin pöydälle päätyy vain erittäin harva juttu.

Tekijänoikeuslain muutokset eivät kestä päivänvaloa

Hallitus on valmistelemassa uutta muutospakettia tekijänoikeuslakiin ja OKM tiedoitti asiasta tänään. Luettuani OKM:n tiedoitteen kahvit meinasivat lentää näppikselle, etenkin sopimuslisenssiä koskevan säännöksen muutoksen osalta.

Mikä on teos?

Keskustelu tekijänoikeuksista ja piratismista törmää omalta kohdaltani usein seinään esittäessäni otsikon kysymyksen jossain muodossa. (Toki myönnän, että monesti esitän sen aika provosoivassa muodossa.) Piratismin vastustajat useimmiten kieltäytyvät vastaamasta siihen. Viimeisin esimerkki löytyy täältä Puheenvuorosta Suvi Auvisen artikkelin keskusteluketjusta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä