Vapaus, veljeys, tasa-arvo Suurin onni kaikille

Kaikki blogit puheenaiheesta Vanhempainvapaa

Budjettiriihi ei tarjoillut kummoisia

Elina Lepomäki kirjoitti hyvän kirjoituksen hallituksen budjettiriihen annista; päätöksiä olisi saanut tehdä enemmänkin. Muutamia oikean suuntaisia askeleitakin oli, pilkon osan niistä alle.

Opiskelu työttömänä helpottuu

Jokaiselle lapselle oikeus vanhempainvapaalla olevaan isään

Keskustelu kotihoidontuesta ja vanhempainvapaista on käynyt viime päivinä kuumana. Keskustelussa liian vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt erittäin räikeä epäkohta: miesparit ja yksinhuoltajaisät ovat jäämässä kokonaan ilman perhevapaita.

Kehitetään vanhempainvapaata

Kotihoidontuki herättää jälleen keskustelua. Demarinuoret vaativat (3.10) kotihoidontuen lakkauttamista. Samalla Kokoomusnuoret ovat tuoneet esille, kuinka kotihoidontuki tukee heidän mielestään vanhentuneita rakenteita. Ihmettelen näitä puheita ja vaatimuksia.

Feminatsit ja naistenvihaajat yhdistykää!

Lähes jokainen tuntee varmasti jonkun feministiksi itseään luonnehtivan henkilön, joka kokee, että patriarkaalinen kulttuuri alistaa naista niin räikeissä lainsäädännöllisissä asioissa, kuin huomaamattomissa normeihin perustuvissa kulttuurillisissa käytännöissäkin. Toisella laidalla on miesasialiike, joka kokee sukupuolensa tulevan alistetuksi ja sorretuksi samankaltaisella tavalla erinäisillä elämänalueilla. Olen toki kuullut molempien liikkeiden edustajien kertovan ajavansa molempien sukupuolten tasa-arvoa, mutta useammin kuulee fem

Asenteenmuutos vaatii joskus muutoksia lakiin - Vanhempainvapaasta

Asenteenmuutos vaatii joskus muutoksia lakiin - Vanhempainvapaasta

 

"Antakaa ihmiset/perheet/isät/äidit itse päättää" on tosi usein käytetty argumentti silloin, kun puhutaan tai kirjoitetaan aiheesta nimeltä vanhempainvapaa ja kotihoidontuki. Yleensä sitä käyttävät nimenomaan ne ihmiset, jotka haluavat säilyttää nykytilan. 

 

Miksi työnantaja maksaa vanhemmuudesta, eikä yhteiskunta?

Kysymys lienee naïvi, mutta en ole ymmärtänyt, miksi yhteiskuntana laitamme työnantajan kantamaan vastuuta työntekijäin vanhemmuudesta? Olen kuullut PK-yrittäjistä, jotka ovat tehneet monet konkurssit sen takia, että palkkasivat työntekijän, joka tuli sitten pian raskaaksi. Järjestely asettaa työntekijät ja työnantajat tarpeettomasti vastakkain. Ei ihme, jos ei uskalleta työllistää.

Jos haluamme yhteiskuntana edistää lisääntymistä, miksi emme tekisi sitä puhtaasti verovaroin? Tällöin työnantajien ei tarvitsisi pelätä, jolloin he rekrytoisivat enemmän ja verotulot karttuisivat.

Vaihtoehto päivähoito-oikeuden rajaamiselle?

Tulevan hallituksen suurimpia haasteita on löytää mittavat säästöt heikentämättä palveluita. Yksi harkittavista säästökohteista on ollut subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen niiden lasten kohdalla, joiden sisaruksia hoidetaan kotona. Uudenmaan alueella tilanne koskee tuhansia lapsia ja kyse on siten merkittävistä summista. Kunnallisen päivähoidon lapsikohtaiset kustannukset kunnalle ovat noin 830€/kk.

Ehdotus perhevapaiden uudistamiseksi

Hallituksen perhepoliittisen mallin kaaduttua perhevapaiden uudistusta tulisi pohtia kokonaisuutena perheiden ja erityisesti pienten lasten mahdollisuuksien tasa-arvon kannalta.

Perhepolitiikan pahaenteiset numerot

Perhepolitiikkaan sisältyy valtava määrä tunteita. Suomessa on keskusteltu 6+6+6 -mallista, jolla perhevapaista kuusi kuukautta kuuluisi äidille, kuusi isälle ja lopuista vanhemmat sopivat keskenään. Vastuu päätöksen tekemisestä lepää poliittisten päättäjien harteilla. Minun periaatteeni päättämisestä kiteytyvät taustojen tutkimiseen ja kuuntelemiseen.

Vanhempainvapaat - Pedonluku vai tasa-arvokysymys?

  • "Vihreät nuoret ja opiskelijat julkaisivat eilen oman perhepoliittisen kannanottonsa: "Kotihoidontuki on lakkautettava" ViNO perustelee kotihoidontuen lakkauttamista sillä verukkeella että "Nykyinen kotihoidontuki on järjestön mukaan tasa-arvon este ja köyhyysloukku, jolla ajetaan parhaassa työiässä olevat naiset jäämään vuosikausiksi kotiin."

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä